Maarten: ‘Gebruik je studentenjaren om te falen’
“Ik wil niet het nieuwe Facebook uitvinden. Vijf jaar lang zwoegen op een project, investeringsrondes doen of technologie ontwikkelen: dat is niks voor mij. Er moet snelheid in zitten”, zegt oud-student Maarten, momenteel aan de slag als online projectverantwoordelijke bij Studio Brussel.
“Onze escaperoom stond er in drie weken. Toen we kasteel Withof in Brasschaat als locatie mochten gebruiken, zochten we een naam. We houden wel van het absurde en het mysterieuze en kwamen uit op Laagwater. Dat is een term uit de natuur: als het water laag staat, dan weet je niet wat er kan gebeuren. Het water kan dan opkomen met een enorme snelheid, als een hollend paard. Dat willen we ook doen bij Laagwater: een verhaal beginnen, maar niet per se vastleggen waar het eindigt.
Het water kan dan opkomen met een enorme snelheid, als een hollend paard. Dat willen we ook doen bij Laagwater: een verhaal beginnen, maar niet per se vastleggen waar het eindigt.
Laagwater, dat zijn Jonas, Eli en ik. Jaren geleden zaten we samen in de scouts. Er moest toen een nieuwjaarsfuif georganiseerd worden, maar niemand zag dat zitten. ‘Ik wil dat wel doen, maar niet alleen’, zei Jonas. Hij zocht een team en zijn broer Eli en ik waren kandidaat. Zo zijn we begonnen met het organiseren van conceptevenementen. En nu zitten we op deze prachtige locatie. Dé plek om mensen samen te brengen. Dat is nu een trend: mensen worden steeds eenzamer en willen dat tegengaan door samen complexe dingen te doen.
Nog tot juni zitten we hier. We bouwen en creëren alles zelf. Eli is schrijnwerker en en fotograaf, Jonas zit in de communicatiewereld en ik neem de marketing voor mijn rekening. Het fijnst is het uitdenken van de verhalen. We krijgen ook al andere locaties aangeboden: de pilotenbar op de vlieghaven bijvoorbeeld. En in september openen we een escaperoom in een Brasschaatse school. Christian Van Thillo heeft daar nog op de schoolbanken gezeten. (lacht) Even een primeur: in de zomer willen we innoveren en starten met stayrooms.
Ik heb mijn vast contract van onbepaalde duur bij Medialaan opgezegd om dit te kunnen doen. En nee, ik heb daar nog geen spijt van gehad.
Ik heb mijn vast contract van onbepaalde duur bij Medialaan opgezegd om dit te kunnen doen. En nee, ik heb daar nog geen spijt van gehad. Tussen mijn twintigste en dertigste wil ik van alles proberen. Daarna zien we wel. Zoeken en proberen, daar was ik al mee bezig tijdens MEB. Dat raad ik iedereen aan: gebruik die studentenjaren om te falen. Trial and error. Doe een stage in de zomervakantie in plaats van zeven reistripjes. Ga een camion bewaken op een set als je die mediadroom koestert. Doe ervaring op en breid je netwerk uit. Wie je kent is even belangrijk als wat je kan.
Wij waren de eerste lichting MEB’ers en hebben veel chance gehad. Onze docenten stonden met twee voeten in de praktijk en konden deuren openen. In mijn eerste jaar mocht ik met MEB-opleidingshoofd Pascale Aerts meegaan naar de Media Future Week in Hilversum. Ik had een goede pitch gedaan en Pascale vroeg gewoon: ‘Ga je niet mee?’ Een hele week vol buitenlandse sprekers over co- creation… Ik heb mijn oren en ogen goed opengetrokken toen. Fantastisch vond ik dat.”