Beste studenten,
Je bent gestart of zal binnenkort starten met je stage in het kader van de opleiding Media en Entertainment Business.
Dit is zonder twijfel enorm spannend en je hebt hier mogelijk wel wat vragen rond. Bekijk hieronder de meestgestelde vragen van studenten tijdens de stage. Vind je niet meteen je antwoord? Neem dan contact op met je stagebegeleider van Thomas More of met de stagecoördinator (janah.falat@thomasmore.be).
Het worden ongetwijfeld leerrijke en hopelijk ook heel plezante weken!
Succes!
Veel gestelde vragen
Mag ik mijn stage volledig online afwerken?
Neen. Telewerk raden we af. Het is enkel mogelijk bij uitzondering. Tijdens de stage is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk bijleert en groeit als MEB-professional. Dit doe je door te leren van experten in het vak. Door met hen samen te werken, door ze bezig te zien en met hen in interactie te gaan. Fysiek samenwerken is goed voor sociale contacten en het opbouwen van een netwerk. Bovendien is het veel makkelijker om live vragen te stellen en feedback te vragen/geven. Vragen stellen en feedback vragen en/of geven is dan ook essentieel tijdens jouw stage.
Mag ik overuren recupereren?
Dit bespreek je steeds in overleg met je stagementor/het stagebedrijf. Werk je bijvoorbeeld een weekenddag, dan is de kans groot dat je hier een weekdag ‘verlof’ voor mag nemen. Maak hier goede afspraken over aan het begin van je stage.
Let op: in productie is het zo dat je geen standaard 9-to-5-job uitoefent en dus al eens langer moet werken. Het is niet gebruikelijk dat deze werkuren gerecupereerd worden. Presteer je echter dagen aan een stuk meer dan 10 uren, kan je bespreken met je stagementor om bijvoorbeeld eens wat later te starten of vroeger te stoppen.
Ik ben ziek tijdens de stageperiode, wat moet ik doen?
Als je ziek bent, breng je onmiddellijk je stagementor en het bedrijf waar je werkt op de hoogte. Je voorziet ook een doktersattest dat je bezorgt aan je stagebedrijf en –mentor, je stagebegeleider en de stagecoördinator. Je bezorgt dit binnen de 48u via e-mail.
Bezorg je geen afwezigheidsattest, dan zal dit het eindcijfer van je stage beïnvloeden. We verwachten dat je voldoende professioneel bent en dit in orde brengt.
Let op: je moet minstens 80% van je stage doen om te kunnen slagen.
Mag ik na de stage langer blijven/nog enkele dagen gaan helpen? Mag ik na de reguliere stageperiode mijn stage verlengen met een Thomas More-contract?
Als je na je stage – wanneer je stagecontract ten einde is gelopen – nog wil helpen of meewerken op je stagebedrijf, dan ben je niet langer verzekerd door de Hogeschool. Je gaat voor deze extra dagen een nieuw contract aan met het stagebedrijf. Dit kan een vrijwillige stage zijn, waarvoor het bedrijf zelf een contract voorziet, of een contract als jobstudent.
Mijn stagebedrijf is niet duidelijk over aanvangs- en einduur van een werkdag. Wat nu?
Spreek je stagementor hierover aan en pols naar hun verwachtingen. Dit kan je bijvoorbeeld doen in een apart gesprek.
Ik krijg te weinig feedback
Spreek je stagementor aan en vraag of het mogelijk is om een momentje in te plannen om wat tussentijdse feedback te krijgen. Je kan ook steeds feedback vragen op momenten waarop je bijvoorbeeld een opdracht hebt gemaakt. Vraag dan: wat vind je hiervan? Is dit wat je verwacht? Hoe kan ik dit nog verbeteren?
Tip: sommige stagebedrijven plannen een wekelijks update-uurtje met hun stagestudenten om kort te evalueren en de volgende week te plannen. Misschien een ideetje voor jouw stagebedrijf?
Ik krijg te weinig taken
Kaart dit aan bij je stagementor. Dit kan in een apart gesprek, dat je vooraf aanvraagt bij je stagementor. Denk vooraf zelf al eens na over taken die je zou willen doen: waarom solliciteerde je bij dit bedrijf, wat hoopte je hier te doen, te leren?
Wordt dit probleem niet aangepakt, neem dit dan op met je stagebegeleider of stagecoördinator van Thomas More.
Ik leer niets bij op de stage
In de eerste plaats kijk je naar het takenpakket dat je hebt afgesproken. Dit kan je raadplegen in het stagecontract. Maak vervolgens een lijstje met wat nog niet aan bod kwam of je graag wil bijleren.
Koppel dit terug aan je stagementor op het stagebedrijf en overloop dit samen.
Ik zie mijn collega’s te weinig door thuiswerk
Telewerk raden we af. Het is enkel uitzonderlijk mogelijk. Tijdens de stage is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk bijleert en groeit als MEB-professional. Dit doe je door te leren van experten in het vak. Door met hen samen te werken, door hen bezig te zien en in interactie te gaan. Fysiek samenwerken is goed voor sociale contacten en het opbouwen van een netwerk. Bovendien is het veel makkelijker om vragen te stellen en feedback te vragen/geven. Vragen stellen en feedback vragen en/of geven is dan ook essentieel tijdens jouw stage.
Verwacht je stageplaats dat je vaak thuiswerkt en voel je je hier niet goed bij? Neem dan contact op met je stagebegeleider of stagecoördinator van Thomas More.
Hoe moet ik mijn taken plannen?
Noteer op maandag wat jouw taken zijn voor de week, koppel terug naar je stagementor van het bedrijf en vraag hier feedback op. Werken met een to-dolijstje (of to do - busy – done) kan altijd handig zijn, waarbij je prioriteiten bovenaan plaatst en de minder dringende zaken onderaan. Telkens je een taak hebt afgerond, schrap je dit van je to-dolijst. Communiceer steeds proactief met je stagementor over je takenpakket en de zaken waaraan je werkt of die je afgerond hebt.
Het bedrijf vraagt mij met de eigen auto spullen te gaan halen. Ben ik dan verzekerd? En wat met de kosten?
Als student ben je fysiek verzekerd bij Thomas More. Jouw eigen wagen is echter niet verzekerd.
Wanneer je dus een ongeval hebt met je eigen wagen, zal Thomas More tussenkomen voor jou als persoon, maar de kosten voor de wagen zijn voor jouw eigen verzekering.
Voor de kosten kan je je stagebedrijf een kilometervergoeding vragen.
Let op: de meeste bedrijven rekenen voor de kilometers steeds het adres van het bedrijf als start- en eindpunt. Is de afstand van jouw woonplaats tot de locatie groter dan de afstand van het bedrijf tot de locatie, dan zal de afstand vanaf het bedrijf gelden en ‘verlies’ je dus een deel.
Het bedrijf vraagt mij met hun auto spullen te gaan halen. Ben ik dan verzekerd?
Als student ben je fysiek verzekerd bij Thomas More. De wagen van het bedrijf is verzekerd via het bedrijf. Heb je een ongeval met de auto van het bedrijf, dan ben jij als persoon via Thomas More verzekerd en zal het bedrijf hun verzekering moeten aanspreken voor schade aan de wagen.
Tip: teken geen document waarin je de franchise op de wagen (het deel wat je zelf moet betalen bij een ongeval) op jou neemt.
Ik heb een werkongeval – wat doe ik, wie contacteer ik?
Neem meteen contact op met verzekeringen@thomasmore.be, licht toe welk ongeval je hebt gehad en zet de stagecoördinator in cc (janah.falat@thomasmore.be). Maak alvast een afspraak met je huisarts of ga naar spoed. De medewerkers van verzekeringen@thomasmore.be zullen je zo snel mogelijk de nodige documenten bezorgen die je arts dient in te vullen. Let op: de tijd is beperkt, breng verzekeringen@thomasmore.be zo snel mogelijk en binnen de 24 uren na het ongeval op de hoogte. Ook je stagementor van het stagebedrijf breng je op de hoogte.
Indien je een auto-ongeval hebt, bekijk de vraag rond de autoverzekering.
Hoe kan ik tegen mijn stagementor zeggen wat er scheelt?
De stagementor op het bedrijf is jouw eerste aanspreekpunt bij vragen of bijvoorbeeld wanneer je je niet goed voelt.
Indien je niet terecht kan bij jouw stagementor, kan je steeds terecht bij jouw Thomas More-stagebegeleider.
Wat doe ik als ik een probleem heb op de stage?
De stagementor op het bedrijf is jouw eerste aanspreekpunt bij vragen of bijvoorbeeld wanneer je je niet goed voelt.
Ik vind de taken die ze aan mij toewijzen niet leuk
Bij de start van je stage ging je een gesprek aan met het bedrijf en lijstten jullie het takenpakket op, zoals ook in het contract vermeld. Als de taken anders zijn dan beschreven in het contract, kan je hierover in gesprek gaan met je stagementor op het bedrijf. Je kan dit ook aankaarten bij je Thomas More-stagebegeleider.
Soms zal je taken moeten doen die je minder leuk vindt, dat hoort erbij. Belangrijk is dat jouw takenpakket gevarieerd is en je dus verschillende zaken opneemt. Daarnaast is het ook van belang dat de taken die je uitvoert aansluiten bij MEB. Wanneer je geen gevarieerd takenpakket hebt en/of geen taken die gerelateerd zijn aan de opleiding, kan je dit aankaarten bij jouw stagementor. Je kan hiervoor een gesprek aanvragen met jouw stagementor op de werkplek. Zeg echter niet dat je de taken niet leuk vindt, maar dat je wat meer variatie zou willen en/of taken die meer aansluiten bij de opleiding.
Je kan aangeven welke taken je hoopt te kunnen doen, hiervoor kan je verwijzen naar het takenpakket dat jullie overeenkwamen in het contract.
Een nationale stage maar bijvoorbeeld draaidagen in het buitenland, wat moet ik dan vooraf regelen? En wie betaalt wat?
Als je naar het buitenland moet voor draaidagen, verwachten we dat het bedrijf de kosten op zich neemt.
Breng je stagebegeleider en stagecoördinator op de hoogte als je meerdere dagen naar het buitenland gaat.
Krijg ik een kilometervergoeding voor mijn woon-werkverkeer?
Dit zijn afspraken die je vooraf maakt met je stagebedrijf. Weet echter dat het niet gebruikelijk is om kilometervergoeding te krijgen voor woon-werkverkeer.
BELANGRIJK: als stagiair krijg je een verlaagd tarief bij een abonnement met het openbaar vervoer. Het document hiervoor vind je op Canvas.
Mag ik een algemene vergoeding/loon vragen /aanvaarden?
Een stage is onbetaald. Je kan hier geen loon voor vragen.
Het stagebedrijf kan je vergoeden voor gemaakte onkosten, zoals transport met eigen vervoer of – in beperkte gevallen – woon-werkverkeer. Maak hierover afspraken met je stagebedrijf aan het begin van je stage.